Home

Кой е Онлайн

В момента има 2 посетителя в сайта

Статистики

Членове : 1
Съдържание : 27
Препратки : 6
Брой прегледи на съдържанието : 170603
 
БЛС Районна Лекарска Колегия - Велико Търново
PDF Печат Е-поща

 


 

 

ПРЕСКЛИПИНГ НА ТЕМА „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ“ – 12.07.2024 Г.

 

 


 

ПРЕСКЛИПИНГ НА ТЕМА „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ“ – 11.07.2024 Г.

 

 

 


 

 

ПРЕСКЛИПИНГ НА ТЕМА „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ“ – 10.07.2024 Г.

 

 

 


 

 

 

ПРЕСКЛИПИНГ НА ТЕМА „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ“ – 09.07.2024 Г.

 

 

 


 

 

ПРЕСКЛИПИНГ НА ТЕМА „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ“ – 06-08.07.2024 Г.

 

 

 


 

 

ПРЕСКЛИПИНГ НА ТЕМА „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ“ – 05.07.2024 Г.

 

 
ПРЕСКЛИПИНГ НА ТЕМА „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ“ – 04.07.2024 Г.

 

 

 


 

 

ПРЕСКЛИПИНГ НА ТЕМА „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ“ – 03.07.2024 Г.

 

 


 

 

ПРЕСКЛИПИНГ НА ТЕМА „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ“ – 02.07.2024 Г.


 


 

 

ПРЕСКЛИПИНГ НА ТЕМА „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ“ – 01.07.2024 Г.


 


 

 

 

 

За четиринадесета поредна година РК на БЛС – Велико Търново, съвместно с Община Елена се преклони пред бюст паметника на съоснователя и пръв председател на Българския лекарски съюз - д-р Димитър Моллов в неговото родно село Беброво, общ. Елена.

Венци пред бюст паметника му поднесоха председателят на районната колегия на Българския лекарски съюз във Велико Търново д-р Чавдар Владимиров, кметът на село Беброво г-н Николай Колев, директорът на дирекция „Хуманитарни дейности“ в община Елена - г-н Христо Захариев, членове на лекарския съюз.

На събитието присъстваха и много жители и гости на селото.

Д-р Димитър Моллов е един от организаторите на здравното дело в България. Той е създател на първия здравен закон (1879), председател на Върховния/висш медицински съвет (1879 – 1882), един от инициаторите за основаването наАлександровска болница в София, основател на Българския червен кръст (1883), заместник главен лекар на Българската войска (1884 – 1887), съосновател (1901) и пръв председател на Българския лекарски съюз. Той е съосновател и пръв председател на Българския лекарски съюз (1901 г.). През периода до 1947 г. се приемат много важни правила за практикуването на лекарската професия, морално - етични норми и финансови взаимоотношения между лекар и пациент. Членството в този период е било задължително. Поради липса на министерство на здравеопазването по това време, БЛС дори определя здравната политика.

Д-р Димитър Моллов е положил основите на Александровската болница в София. На базата на Временните правила за устройството на медицинското управление на Република България непосредствено след Руско–турската освободителна войната, с писмо за откриване на Първостепенните Окръжни Болници през м. юни 1879 г. са открити болниците във Видин, Велико Търново, Варна и Елена.

Целият му живот, делата и мисли­те му, мечтите и стремежите му са отдадени на светъл идеал - България. Неговата всеотдайност, последователност и безкористност в служенето на родината са затрогващи и заслужават истинско преклонение и пример за нас.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Горна Оряховица награди достойни хора, прославили я през годините

Достойни хора, прославили с работата си името й, бяха наградени тази вечер в Горна Оряховица. На 29 май градът посреща празника си и по традиция на тържествена церемония се връчват званията Почетен гражданин и годишните награди „Горна Оряховица“.

Тази година в сферата на здравеопазването годишната награда на Община Горна Оряховица е за д-р Елена Зарева.

Още от ученическите си години д-р Зарева мечтае да бъде лекар и да помага на хората. През 2010 г. се дипломира в Медицински университет - Плевен. Започва работа в Спешна помощ - Горна Оряховица, в екипа на д-р Марияна Кирилова и именно там осъзнава, че работата с деца е нейното призвание и нещото, което и носи истинско удовлетворение.

През 2012 г. е приета да специализира в клиниката по педиатрия на Университетска Болница „Лозенец“. След като придобива специалност през декември 2016 г., се завръща отново в Горна Оряховица и от януари 2017 г. работи в Детско отделение. Признава, че работата в София или в чужбина никога не я е привличала. Д-р Елена Зарева споделя, че да си педиатър винаги е било изключително отговорно. Специалността изисква много широки познания както за болното, така и за здравото дете в различните възрасти. Трябва да познаваш психиката на децата, да имаш индивидуален подход към всяко и най-вече да ги обичаш. За д-р Зарева педиатрията е специалност, която доста изморява физически, но за щастие в повечето случаи зарежда душата. От лятото на 2023 г. след проведен конкурс е назначена за началник на Детското отделение в Горна Оряховица.

Благодаря на удостоилите ме, това значи много за мен и екипа на Детско отделение. Да си лекар не е лесно, стараем се да осигурим на децата отношение и съвременно лечение, посочи д-р Зарева, и поднесе благодарностите си и към семейството си, което изцяло я подкрепя в избора и практикуването на професията.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

На 3 юни от 13:00 ч. в областната болница МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ ще бъде официално открит обновеният Дежурен кабинет.

Той се помещава на мястото на бившето спешно отделение. Ремонтиран и напълно обновен е кабинетът за прием и преглед на пациенти, както и помещението за отдих на дежурните екипи.

Целта на ремонта е да бъдат осигурени максимално добри и съвременни битови условия за пациентите и медиците.

Дежурният кабинет осигурява лекарска грижа за пациентите, които се нуждаят от неотложна помощ във времето, в което личните лекари не работят – през нощта, почивните и празничните дни.

Неговата основна функция е да бъдат разделени потоците от пациенти, така че да бъде облекчена работата в спешно отделение, където най-често хората отиват с различни оплаквания.

За по-доброто обслужване на пациентите и обезпечаването на кабинета, има непрекъсната нужда от лекари и медицински сестри, които да поемат дежурства там .

За това от ДКЦ „Д-р Стефан Черкезов“ осигуряват по-високо заплащане за дежурство и призовават повече медици да се включат в подпомагането на дейността на кабинета.

А дежурства там могат да дават всички лекари – общопрактикуващи, специализанти и специалисти.

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и ДКЦ „Д-р Стефан Черкезов“ апелират повече медици и най-вече общопрактикуващите лекари да се включат в тази инициатива, която преди всичко има за цел да осигури непрекъсната грижа за техните пациенти.

Дежурният кабинет е изключително важен за осигуряването на качествени медицинска услуги на пациентите от целия регион, тъй като областната болница е единственото лечебно заведение, които осигурява денонощен прием.

 

 

 

 

 

 


 

ЗАСТРАХОВАНЕ НА „ПРОФЕСИОНАЛНАТА ОТГОВОРНОСТ НА ЛИЦАТА УПРАЖНЯВАЩИ МЕДИЦИНСКА ПРОФЕСИЯ” ПО ПРОГРАМАТА НА КЗЦ ”БУЛСТАР”

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ ДА СЕ ЗАСТРАХОВАТЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ ТОВА ПО ВСЯКО ВРЕМЕ В ОФИСА НА КОЛЕГИЯТА!

 

УВАЖАЕМИ ЛЕКАРИ,

Сключените от Вас застраховки „Професионална отговорност“ изтичат на 04.10.2023 г.

В Програмата за застраховка „Професионална отговорност“ и тази застрахователна година са включени два застрахователни продукта:

 1. Застраховане на професионалната отговорност на лекарите от Извънболничната помощ. Този продукт е съобразен с изискванията на Наредбата и изпълнява задължението на Лечебното заведение за Извънболничната помощ да застрахова лекарите, които работят в него.

 2. Застраховане на професионалната отговорност на лекарите от Болничната помощ. Доброволно и допълнително застраховане от 100 000 лв., което е допълнение към задължителната застраховка, в размер от 50 000 до 150 000 лв. в зависимост от специалността на лекаря, която лечебното заведение е задължено да направи на работещите в него лекари. В тази застраховка могат да се включат и лекарите от извънболнична помощ, които са си направили застраховка по т. 1.

Условията за включване в посочените по-горе застраховки са както следва:

А. ИЗВЪНБОЛНИЧНА ПОМОЩ:

КЗЦ „Булстар“ продължи договора със ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ при договорените специални условия за задължителна застраховка професионална отговорност на медицинския персонал за работещите в извънболничната помощ – специалисти, ОПЛ, професионалисти по здравни грижи, в съответствие с изискванията на Наредбата:

 

- За Първа рискова група – годишна застрахователна премия – 20 лв.

- За Втора рискова група – годишна застрахователна премия – 38 лв.

- За Трета рискова група – годишна застрахователна премия – 45 лв.

 

- ПЪРВА РИСКОВА ГРУПА СЪГЛАСНО СПЕЦИАЛНОСТТА – Лимит на отговорност 30 000 лв.- единичен - /за едно застрахователно събитие/, Лимит на отговорност 60 000 лв. - агрегатен - /общо за всички застрахователни събития през срока на застраховката/. Към тази група се отнасят нискорисковите специалисти и професионалистите по здравни грижи - фелдшери, рентгенови лаборанти, кинезитерапевти, лекарски асистенти и др.

- ВТОРА РИСКОВА ГРУПА СЪГЛАСНО СПЕЦИАЛНОСТТА – Лимит на отговорност 60 000 лв.- единичен - /за едно застрахователно събитие/, Лимит на отговорност 120 000 лв. - агрегатен - /общо за всички застрахователни събития през срока на застраховката/. Това е групата на ОПЛ и лекарите специалисти от 2-ра рискова група.

- ТРЕТА РИСКОВА ГРУПА СЪГЛАСНО СПЕЦИАЛНОСТТА – Лимит на отговорност

90 000 лв.- единичен - /за едно застрахователно събитие/, Лимит на отговорност 180 000 лв. - агрегатен - /общо за всички застрахователни събития през срока на застраховката/. Към тази група се отнасят СИМП от трета рискова група.

- За първа рискова група само за професионалисти по здравни грижи, които са медицински сестри и акушерки – годишна застрахователна премия - 10 лв.

Предлаганата задължителна застраховка може изцяло да се ползва за изпълнение на задължението на Лечебните заведения за Извънболнична помощ за сключване на застраховката съгласно Наредбата. За тази цел към нея могат да се включат и застраховат и професионалистите по здравни грижи.

 

Б. БОЛНИЧНА ПОМОЩ

Условия на застрахователния договор:

 • Условията на застраховката са в съответствие с досега предлаганите условия по Програмата на КЗЦ „Булстар”.

 • Застраховател - „Застрахователна компания Евроинс” АД

 • ЛИМИТИ НА ОТГОВОРНОСТ: 100 000 лв. за едно събитие и за всички събития през срока на застраховка /в агрегат/ за всеки един лекар

 • Самоучастие на застрахования - 5000 лв.

 • Срок на застраховката: 12 месеца.

 • Застраховката е в сила за всички работни места.

 • Годишна застрахователна премия: 75 лв.

 • За лекарите, които са били застраховани по Програмата на КЗЦ „Булстар”, тази застраховка има ретроактивно покритие за целия срок, през който са били включени.

 • Съществува изискването лечебното заведение да е сключило в полза на лекаря, задължителната застраховка „Професионална отговорност” .

Съгласно предлаганата от нас Програма, лекарите от болничната помощ могат да се включат в тази допълнителна, доброволна застраховка и да увеличат покритието си по задължителната застраховка с още 100 000 лв. застрахователно покритие.

 

III. Включване в застрахователната Програма на КЗЦ „Булстар“.

Описаните по-горе два застрахователни договори, а именно:

 1. Задължителна застраховка „Професионална отговорност“ за лекарите от извънболничната помощ - Застраховател „Булстрад ВИГ“.

 2. Допълнителна, доброволна застраховка с лимит от 100 000 лв. за лекари от болничната и извънболничната помощ – Застраховател – ЗК „ЕВРОИНС“ АД

се сключват от името на РК на БЛС гр. Велико Търново в полза на нейните членове.

За сключване на застраховките е необходима следната информация:

1. За Задължителната застраховка за работещите в извънболничната помощ: - трите имена, ЕГН и УИН/ЛПК, наименование и адрес на лечебното заведение; специалност и рискова група. Застраховката е валидна само за едно лечебно заведение. При работа в повече от едно лечебни заведения се сключва застраховка за всяко лечебно заведение.

2. За Допълнителната, доброволна застраховка са необходими само трите имена, УИН, специалност и месторабота и е необходимо да се посочи при кой застраховател е сключена задължителната застраховка от лечебното заведение, или от лекаря.

ВАЖНО. А. Лекарите, които работят в Извънболничната помощ, ако желаят могат да се включат и в Допълнителната застраховка и да увеличат своето застрахователно покритие с още 100 000 лв., и да си осигурят застрахователно покритие и за предходния 5 годишен период, който не се покрива по задължителната застраховка.

 

Лекарите, които работят в Болничната помощ, но също така работят и като специалисти в лечебни заведения за извънболнична помощ, могат да сключат задължителната застраховка по т. 1 за тези допълнителни работни места, където работят.

За включване в застрахователния договор за 2023-2024 г. е необходимо да се заплати застрахователната премия по някой от следните начини:

1. В офиса на РК на БЛС гр. Велико Търново;

2. Онлайн плащане през www.bulstar-ins.com - от където също може да бъде платена и сключена застраховката;

3. Чрез превод в клиентската банкова сметка на КЗЦ „Булстар“ - /BG25UNCR96601020243223/ в Уникредит Булбанк с основание за превода- застраховка „Професионална отговорност” и упоменат УИН.

КЗЦ „Булстар“ ще предостави на всеки застрахован индивидуален сертификат* от застрахователната полица и документ за извършеното плащане.

* Необходимо е изпратено по имейл bulstar_sofi Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. попълнено заявление за включване в застраховката.

 

С уважение,

Анета Петрова тел.: 0888 60 93 97,

Руси Русев тел.: 0888 50 93 94

 

 

 

КЗЦ ”Булстар”

 

НАЧИНИ ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА ЗАСТРАХОВКА

 

 

 

1. На място в офиса на РК на БЛС - Велико Търново.

 

2. Онлайн

 

1.Влизане в сайта на КЗЦ "Булстар" www.bulstar-ins.com;

2.В зелената лента най-отгоре има бутон онлайн застраховки;

3.Отива се на сключи застраховка;

4.Попълват се полетата на заявлението- като се избира РК на БЛС гр. Велико Търново;

5. Извършва се плащане с кредитна или дебитна карта- за всеки желаещ да се включи в застраховката се попълват индивидуалните данни, както са изписани на картата. Плащането може да става многократно през една карта. Примерно -отделно се попълва за лекаря и за медицинската сестра, а плащането е от едната карта, два пъти;

6. При заплащането се получава веднага документ за извършеното плащане на посочения при попълването на документите имейл, както и код с който може да се изтегля при желание по всяко време сертификата( след датата на начало на Анекса – всяко 5 число на месеца). Освен това след издаването на полицата се връща готовия сертификат на посочения имейл.

 

 

3. По банков път

 

ИНДИВИДУАЛНО

 1. Попълнете приложеното Заявление, като изберете дали да се включите само в „Задължителната застраховка Професионална отговорност” за Извънболнична помощ, и/или в „Допълнителната застраховка Професионална отговорност” с допълнително покритие от 100 000 лв.

 1. Изпратете попълненото Заявление на КЗЦ „Булстар“

на следния имейл: Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите.

или по пощата на адрес: КЗЦ „Булстар”, София 1000, ул. „Цар Асен” № 3

 1. Заплатете дължимата застрахователна премия по посочената по-долу банкова сметка:

Банкова сметка на КЗЦ Булстар:
Уникредит Булбанк
BG25UNCR96601020243223
SWIFT (BIC): UNCRBGSF

След включването Ви в застрахователния договор, ще ви бъде изпратено копие на Вашия Сертификат по имейл. При желание може да Ви бъде изпратен и оригинала на застрахователния документ по куриер. Включването в застраховките е един път месечно, с дата тази на падежа на застраховките във Вашата Колегия.

ГРУПОВО

За включване на повече желаещи и заплащане на дължимите суми с един банков превод:

- по имейла или по пощата се изпращат всички попълнени заявления. След получаване на имейл от КЗЦ”Булстар”, с дебитно писмо за дължимата сума, по банков път се заплаща дължима застрахователна премия;

-може и чрез попълване на приложената таблица с необходимата информация, която да бъде изпратена на Адресът на е-пощата e защитен от спам ботове. Нужен ви е javascript, за да го видите. с посочен телефон на лицето за контакт. Ако има лица, упражняващи медицинска дейност, за които нямаме попълнена досега декларация за ползване на лични данни и др. тя ще Ви бъде изпратена по имейл заедно с дебитното писмо.

След включването на желаещите в застрахователния договор ще бъдат изпратени копия на Сертификатите от застрахователния договор или оригиналите на застрахователните документи с куриер.Включването в застраховките е един път месечно, с дата тази на падежа на застраховките във Вашата Колегия.

 

Забележка. В случай, че към лице упражняващо медицинска дейност има предявени претенции, свързани с професионалната му дейност то неговото включването подлежи на допълнително съгласуване и следва лицето да се свърже с нас.

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОЛЗВАТЕЛЯ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИ УСЛУГИ ПО ЧЛ.325 ОТ КЗ.

Застрахователен Брокер КЗЦ „БУЛСТАР” ЕООД със седалище: гр. София, ул. „Цар Асен” № 3, ЕИК 831544972, и адрес на управление гр.София, ул. „Цар Асен” № 3, е застрахователен брокер, вписан с Решение № 30 / 13.04.2000 г. в регистъра на застрахователните посредници, воден от Комисията за финансов надзор на основаниe чл.30,ал.1,т.12 от ЗКФН. Справка за това може да направите в Комисията за фирнансов надзор, гр.София, ул.“Будапеща“№16 или на интернет сайта й www. fsc.bg

Застрахователен Брокер КЗЦ „БУЛСТАР” ЕООД не притежава пряко или чрез свързани лица повече от 10 на сто от гласовете в общото събрание или от капитала на застраховател, както и застраховател или предприятие-майка на застраховател не притежават повече от 10 на сто от гласовете в общото събрание или от дяловете от капитала на Застрахователен Брокер КЗЦ „БУЛСТАР” ЕООД.

Застрахователен Брокер КЗЦ „БУЛСТАР” ЕООД дава съветите си за сключване на застрахователен договор въз основа на справедлив анализ на достатъчно голям брой застраховки, въз основа на които прави професионална препоръка относно застраховката, която ще бъде най-подходяща за нуждите на ползвателя на застрахователната услуга.

По искане на ползвателя на застрахователни услуги и след писмено представена от негова страна информация, Застрахователен Брокер КЗЦ „БУЛСТАР” ЕООД има възможност да определи изискванията и потребностите на ползвателя, както и основанията си за съветите към него, относно конкретна застраховка.

Естеството на възнаграждението, което Застрахователен Брокер КЗЦ „БУЛСТАР” ЕООД получава във връзка със застрахователните договори е комисионна, включена в застрахователната премия

 

В случай, че имате оплаквания от предоставената от Застрахователен Брокер КЗЦ „БУЛСТАР” ЕООД услуга, моля, подайте вашите жалби на адрес: гр. София, ул. „Цар Асен” № 3 или на електронната поща office@bulstar-ins.com. Застрахователен Брокер КЗЦ „БУЛСТАР” ЕООД се ангажира да получите отговор на жалбата си в 30 (тридесет) дневен срок от получаването й на посочен от вас адрес, както и пред Комисията за финансов надзор на адрес:гр.София, ул.”Будапеща” №16 и на уеб сайт www.fsc.bg и други държавни органи.

 

Заявление за включване в застраховка "Професионална отговорност"

 

Информационен документ BULSTRAD

 

Информационен документ Euroins


 


 

 

15 Август – Ден за почит към загиналите при изпълнение на хуманния си дълг медици и всички българи загинали при изпълнение на служебните си задължения

 


И тази година десетки медици и граждани на Велико Търново почетоха отбелязването на 15 август – Ден за почит към загиналите при изпълнение на хуманния си дълг медици и всички българи загинали при изпълнение на служебните си задължения. Този ден е създаден през 2005 г. в памет на 26 годишния лекар, практикувал във Великотърновското село Стрелец - д-р Стефан Черкезов, който през 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.

Точно в 12 часа в двора на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново медици и гости, сведоха глава и запазиха едноминутно мълчание, придружено от воя на сирени на линейки. Бяха поднесени венци и цветя на бюст-паметника на д-р Стефан Черкезов и на плочата в памет на медиците загинали в изпълнение на медицинския си дълг.

По традиция в 14,00 часа, във Виноград, родното село на д-р Стефан Черкезов, представители на Районна лекарска колегия – Велико Търново, Община Стражица, Кметство Виноград, Народно читалище „Лев Толстой” и ученици от селото, също извършиха ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на героя.

На събитието присъства и г-н Георги Панчев – първи братовчед на д-р Стефан Черкезов, който разказа спомени за него.


 

 

Линк към церемонията проведена в с. Виноград

https://fb.watch/eX13LHsJ3a/

 


 

 

 

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Напълно подкрепяме декларацията на УС на БЛС против пълното отпадане на хартиените рецепти.

Ние сме категорично против ограничаването на клиничната свобода чрез задължителното въвеждане на рецепти в електронен вид.

Настояваме хартиената рецепта да продължи да важи паралелно с електронната такава!

Линк към Проекта и мотивите към него:

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2022/04/12/proekt_n4_10032022.pdf

 

https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2022/04/12/motivi.pdf

 

 


 

 

ОБУЧЕНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТ „ПСИХОЛОГИЯ НА ЗДРАВЕТО“


ВЕЛИКОТЪРНОВСКИ УНИВЕРСИТЕТ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ВЕЛИКО ТЪРНОВО


 


 

 

 

 

 

ВСЕКИ ЛЕКАР, МОЖЕ ДА СИ СЪЗДАДЕ ПРОФИЛ В САЙТА НА РЕГИСТЪРА НА ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ НА СЛЕДНИЯ АДРЕС: WWW.BLSBG.EU, ОТКЪДЕТО СЛЕД ПЛАТЕН ЧЛЕНСКИ ВНОС, МОЖЕ ДА НАПРАВИ ЗАЯВКА ЗА УДОСТОВЕРЕНИЕ, НЕОБХОДИМО ЗА СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР С РЗОК И ДА СИ ГО РАЗПЕЧАТА!

ЕДИНСТВЕНОТО УСЛОВИЕ Е ДА ИМА ПОДАДЕН АКТУАЛЕН ИМЕЙЛ АДРЕС В РЕГИСТЪРА!

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ, ЗВЪННЕТЕ В ОФИСА НА ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ НА ТЕЛЕФОН 0887/110-622!

 

 


 

 

 

 

На проведения 6-ти Международен салон на художествената фотография за лекари PhotoArtMedica 2018”, организиран от Районната камара на лекарите и зъболекарите в Ченстохова (Czestochowa), Полша, заслужен бронзов медал получи Д-Р ХРИСТО ПЕНЧЕВ – кардиолог в гр. Горна Оряховица.

Водещата тема тази година, близка до „Свободната тема”, бе „Човек и ландшафт” и „Медицинска фотография”.

Салонът се проведе под престижната егида на FIAP - Международната федерация по художествена фотография и с патронажа на Фотоклуба на Полската република и под почетните патронажи на председателя на Висшия медицински съвет и на кмета на Ченстохова.

За първи път този форум е и с участието на представител на България.

Участие взеха лекари и студенти от 28 страни, с 58 фотографии.

 

Д-р Пенчев е роден е в гр. Севлиево. Завършва медицина през 1986 г. във ВМИ - Плевен. Специалист е по вътрешни болести от 1992 г. и кардиология от 1998 г. Кардиолог в Горна Оряховица. Хобито му е фотографията. Има изложби в Горна Оряховица, Плевен и София.

 


 

 

“ ЛАБОРАТОРИЯ ЗА АТИПИЧНО ПРОТЕЗИРАНЕ“

История на основаване. В България, гр. Горна Оряховица , на 17.02.2012 е регистриран клон на лабораторията ЕООД “ Лаборатория за Атипично Протезиране „. Там се произвеждат всички видове помощни технически средства и роботи “ БИОНИКА“ за рехабилитация на детски церебрален паралич и гръбначно мозъчни заболявания.

ПРОФЕСОР ПО ПРОТЕЗИРАНЕ Евгени Дюкенджиев

ДОЦЕНТ ПО ПРОТЕЗИРАНЕ Татяна Дюкенджиева

Близо четири десетилетия проф. Е. Дюкенджиев обследва, проектира и изработва индивидуални спомагателни технически средства – протези за горните и долните крайници, ортези, роботизирани системи за рехабилитация на ДЦП. Преподава в РТУ.

Доц. Т. Дюкенджиева е защитила докторска дисертация в областта на обследване биомеханичните патологии на долните крайници и съвместно с проф. Е. Дюкенджиев са разработили технология за производство на индивидуални бионични стелки. С тяхна помощ се коригират надлъжно и напречно плоскостъпие, изкривявания на пръстите пронаторни и супинаторни ходилни и коленни стави, разлики в дължините на краката и др. Обследването включва три авторски методики – колорометрична и тензометрична подометрия, динамичен анализ на походката.

Анна Дюкенджиева е специалист по ортопедна техника и масажи. Владее бионични методи за бионична рехабилитация в домашни условия на ДЦП и ГМЗ.

10-годишната Еля от Разград, родена без крайници, получи уникални протези, изработени от български учен – проф. Евгени Дюкенджиев. Подобни случаи в света са познати само в Япония и САЩ.

Преди дни ви разказахме нейната история. Момичето се оказва най-сложният случай в 40-годишната практика на бионика проф. Дюкенджиев, който заедно със съпругата си изработва протезите.

Момиченцето се ражда без крайници, за нея протезите са не просто сбъдната мечта, а чудо. Сега тя се учи да пише и да ходи.

Проф. Дюкенджиев е завършил Техническия университет в София, доктор на науките е по биомеханика. Във времето се занимавах с андроидни системи – роботи във военното производство, докато го имаше, казва професорът. Когато отива в Латвия обаче започва да се занимава с протезиране.

Днес той живее в Горна Оряховица, където има наследствен имот от своите родители. От София съм, но в София се влошиха условията за живот, тук е спокойно. Днес в информационно отношения няма разлика между малък и голям град”, обяснява професорът.

„Мен не ми трябва благодарност. Може ли от едно ангелче, едно дете, да чакаш благодарност. Направи добро и забрави за него. Аз не съм имал никакви такива цели и задачи и пр. Тя ми влезе в душата… и съм щастлив с нейното щастие”, казва проф. Дюкеднижев за Еля.

 

WWW.ORTOTEHNIKA.COM

 

 

 

 

  

ПО СЛУЧАЙ 19 ОКТОМВРИ - ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР – ПО СЛУЧАЙ 19 ОКТОМВРИ - ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР – ДВАМА ЛЕКАРИ БЯХА НАГРАДЕНИ С ОТЛИЧИЯ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ

Д-р Калоян Йорданов получи наградата „Ти си нашето бъдеще“ на Българския лекарски съюз. Отличието му беше връчено в петък по време на церемонията „Лекар на годината“ в София от председателя на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова. 
Д-р Йорданов беше номиниран за престижната награда от колегите си от Районната колегия на Българския лекарски съюз във Велико Търново. Младият лекар работи вече три години в Отделението по ортопедия и травматология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – време, за което успя да завоюва доверието и признателността както на своите колеги, така и на пациентите. Тази година призът „Ти си нашето бъдеще“ получиха общо петима млади лекари от цялата страна.
По време на церемонията, на която присъства и здравният министър Кирил Ананиев, началникът на Отделението по акушеро-гинекология доц. д-р Светлозар Стойков беше награден с Почетния знак на Българския лекарски съюз. Той беше и номинацията на великотърновските си колеги за „Лекар на годината“, тъй като само за три години, откакто ръководи АГ отделението на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, бяха въведени и съвременни методи за диагностика на някои патологични състояния през време на бременността, които реално биха застрашили живота на плода, а под грижите на него и екипа му проплакаха рекорден брой бебета. 

 

 

 

 

 

 

 

Д-р Христо Димитров - председател на РК на БЛС във Велико Търново даде старт на 8-те Моллови дни, с едноминутно мълчание в памет на основателя на форума и дългогодишен председател на колегията д-р Марияна Кирилова.

За осма поредна година Районна лекарска колегия - Велико Търново бе домакина на Моллови дни, на името на съоснователя и пръв председател на Българския лекарски съюз от 1901 година д-р Димитър Моллов, роден в село Беброво, община Елена. Форумът на съсловната лекарска организация в старата столица се провежда съвместно с Областна администрация Велико Търново и Община Елена.

Събитието уважиха зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова, президентът на Югоизточноевропейския медицински форум и председател на сдружение „Български лекар” доц. д-р Андрей Кехайов, главният секретар на съсловната организация д-р Ст. Борисов, членове на Управителния съвет на БЛС, председатели и лекари от 10 районни колегии в страната, както и много други гости - общо 80 участници.


Приветствие към участниците, при официалното откриването на 26-ти май, отправи зам.-председателя на БЛС д-р Галинка Павлова, а поздравителен адрес от името на д-р Венцислав Грозев прочете д-р Ст. Борисов. Успех на Молловите дни пожела и доц. д-р Андрей Кехайов. Ангажимент възпрепятства участието на областния управител проф. д-р Любомира Попова, която поздрави участниците с нарочен адрес. Поздравителен адрес към колегите си изпрати и председателят на РК на Българския лекарския съюз в Пловдив д-р Атанас Калчев.

Форумът започна с презентация и разказ за "Книжовното наследство на д-р Димитър Моллов" на домакина д-р Христо Димитров. Малко известни подробности за живота на д-р Моллов разказва неговият правнук Димитър Моллов.

Гергана Стоянова - специалист ключови клиенти на CredoWeb напомни на аудиторията на 8-те Моллови дни, че Българският лекарски съюз е най-големият обучител в здравната платформа на България, която за поредна година е и основен медиен партньор на форума.

Вниманието на всички участници в 8-те Моллови дни ангажира доц. д-р Боян Кутевски, с лекцията "Директна комуникация с пациентите - предизвикателства и решения /Всичко е лично!/". Експертът по комуникативни умения обясни и за "Думите, които лекуват", за правилото "27/9/3", как лекарите да имат ясна и ефективна комуникация със своите пациенти и ред др.

Разгорещени дебати предизвика лекцията на съдия Елица Стоянова от Окръжен съд - град Добрич. Очаквано презентацията и за "Наказателноправни и гражданскоправни параметри на лекарската грешка" провокира десетки въпроси от участниците в 8-те Моллови дни.

Пълна зала с медици посрещна проф. д-р Боряна Делийска, дмн от УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Гост-лекторката представи темата "Бъбречна патология и бременност", която оказа се вълнува не само нефролозите, а и акушер-гинеколозите, както и лекарите по обща медицина.

Нестандартен подход и задълбочени познания показа и специалистът по ортопедия и травматология в МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов" АД д-р Калоян Йорданов. Младият лекар и лектор в 8-те Моллови дни на РК на БЛС презентира темата "Остеопорозата - епидемията, която не виждаме!".

Финалната лекция на 8-те Моллови дни на РК на БЛС - Велико Търново, които по традиция се провеждат в хотел "Севастократор" в Арбанаси, бе на д-р Сибила Маринова по темата "Мозъчна смърт и донорство - един по-различен поглед". Началникът на ОАИЛ в МОБАЛ "Д-р Ст. Черкезов" АД, координатор по донорство и носител на приза "Достойните българи" за 2018 г. очерта законовите и медицинските параметри на донорството и трансплантациите у нас.

За тържествена атмосфера вечерта на 26 май допринесе поздравът на кмета на Община Елена инж. Дилян Млъзев към всички участници във форума. Веднага след това бе връчена и наградата – почетна грамота и плакет с лика на д-р Димитър Моллов за 2018 година на близките на д-р Енчо Ботев. Медикът получава отличието посмъртно. То бе връчено на близките му от зам.-председателя на РК на БЛС за болнична помощ д-р Галина Гарева.

 

Д-р Енчо Генчев Ботев е роден на 07 юли 1954 г. в гр. Павликени, обл. Велико Търново, в семейството на фармацевт и учителка.

Израснал е в гр. Велико Търново. През 1972 г. завършва средното си образование в същия град – Математическа паралелка към Първа гимназия.

През 1974 г. кандидатства и е приет в първия випуск на Плевенския медицински университет, след отбиване на редовната си военна служба в Санитарната школа в гр. Русе. Още по време на следването си проявява интерес към УНГ болестите и участва във факултативното им усвояване. Завършва висшето си образование през 1980 г. и започва работа като ординатор в отделението по УНГ болести към МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” – Велико Търново.

През 1986 г. придобива специалност УНГ болести в Медицинския университет в гр. София.

В последните две години боравеше с последно поколение уред за електролечение, какъвто в България има на не повече от 3 места, и помагаше на пациенти със затрудненото носово дишане, уголемяване на небните сливици и други заболявания и състояния, които водят до механично ограничаване на дихателния обем.

През целия си 37 годишен трудов стаж работи изключително внимателно и професионално със своите пациенти, което се дължи и на множеството курсове за следдипломна квалификация.

В живота д-р Ботев бе човек с всестранни дарби и учения - добър в рисуването, в пеенето, в майсторенето и поправките из дома. Каквото и да захване все ще се справи. Той бе и космополит в четенето - обичаше всякаква литература и четеше, все четеше.

Заедно със съпругата си Иванка Ботева отглеждат и възпитават две деца – Ива Енчева Ботева – адвокат и д-р Генчо Енчев Ботев – дентален лекар.

1999 година д-р Ботев е избран за член на Управителния съвет на  РК на БЛС и делегат за съборите на съсловната организация.

След приключване на темите и обширна дискусия по тях, на 27 май, участниците в 8-ти Моллови дни – домакини и гости, поднесоха цветя пред бюст паметника на своя първоучител д-р Димитър Моллов в родното му село Беброво, община Елена. Цветя и венци в знак на почит оставиха от централата на БЛС, от РК на БЛС в старата столица, Областна администрация - Велико Търново, зам.-кметовете на Община Елена, кметът на село Беброво и граждани.

 

 

 


 

 

 

 

В рамките на електронната система на Националния регистър на БЛС, всеки член има възможност да направи свой личен профил, където да следи и при необходимост да заявява в съответната Районна лекарска колегия, актуализация на своите лични и професионални данни. Могат да се заявяват и получават по електронен път в профила, електронни удостоверения /за членство/.

За целта е необходимо:

1. Актуализация на данните на лекаря в съответната колегия;

2. Подаден актуален имейл в регистъра на колегията;

 

3. Създаване на личен профил в сайта на регистъра www. blsbg.eu!


 

 

 

 

 

 

Районна лекарска колегия - Велико Търново тържествено отбеляза Деня на българския лекар – 19 октомври.  На този ден се почита св. Иван Рилски, който се смята за покровител на българските лекари, и ежегодно се отличават изявени медици.

Тази година носителят на наградата на национално ниво за приза „Лекар на годината” бе наградена  д-р Стела Дюкянджиева.

Д-р Стела Йорданова Дюкянджиева е родена в град Горна Оряховица на 6 юли 1958 г. Средно образование завършва в град Павликени, през 1976 г. В същата година е приета за студентка във ВМИ – Плевен, където придобива специалност „Медицина“ - 1982 г.

След завършването си е разпределена в Общинската болница в град Горна Оряховица, като лекар - ординатор в I-во вътрешно отделение. Там тя упражнява лекарската професия до 1987 г. След това е назначена в Поликлиниката, като ординатор в Ревмокардиологичен кабинет. След реформата през 2000 г. продължава да работи в „ДКЦ I“ – приемник на Поликлиниката.

От 2002 г. д-р Стела Йорданова Гонгалова - Дюкянджиева има самостоятелна практика.

От 1988 г. е с придобита специалност „вътрешни болести“, а от 1993 г. и специалност „Кардиология“.

Професионалните й интереси са в областта на терапията и диагностиката на сърдечносъдовите заболявания, както и по отношение на тяхната профилактика и ехокардиографията. За целта тя редовно участва в различни форуми на национално и международно ниво, за да поддържа и повишава квалификацията си. Колегите й признават, че е комуникативен и открит човек, с когото могат да поддържам добри отношения и връзки, да обменят опит и пр.

В категорията „Лекар на годината” на регионално ниво бе награден д-р Георги Костов.

Роден в гр. Велико Търново на 08.09.1943 г., в лекарско семейство.

Зaвъpшва мeдицинa в Медицински университет – Сoфия през 1970 година, и се завръща в родния си град c мeчтaтa дa cтaнe хиpypг. Започва работа в Хирургичното отделение на Онкoлoгичнaтa бoлницa във Вeликo Tъpнoвo.

През 1976 година става специалист по Хирургия. Завършил квалификационни курсове по онкохирургия в Националния онкологичен център.

От 1986 дo 2008 г. д-p Кocтoв e началник на Хирургично отделение в Онкoлoгиятa, където продължава да работи и до днес.

Участвал е с доклади  в научни форуми (конгреси и конференции) - у нас и в чужбина.

Има публикувани  статии в наши и международни научни списания.

След работа се освобождава от натрупаното напрежение като чете художествена и медицинска литература. Обича да слуша класическа музика, да се разхожда сред природата.  Taкa ce зapeждa зa cлeдвaщия дeн, кoгaтo oт cyтpинтa гo чaкaт пaциeнти зa oпepaция. Пocpeщaт гo и дpyги хopa, зa дa мy блaгoдapят, чe тoй им e въpнaл нaдeждaтa дa oздpaвeят и дa пpoдължaт нaпpeд.

В дните 20-22 октомври се проведе и среща мужду лекарите от Районна колегия на БЛС – Велико Търново и 26-членна делегация от Районната колегия на лекарите в област Телеорман /гр. Александрия в съседна Румъния/, водена от председателя им д-р Сорин Дан Киря.

 

Срещата бе по повод устойчивостта по проект „Здравеопазване без граници”, който успешно бе реализиран през  2014 година.  Проектът бе финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013, Приоритетна ос 3.3 Сътрудничество от типа „Хора за хората“ . 

 

 

 

 

ВОЙ НА СИРЕНИ НА ЛИНЕЙКИ И

ЕДНОМИНУТНО МЪЛЧАНИЕ В ПАМЕТ НА Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ – ПАТРОН НА ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО


15 август 1963 година. Между Велико Търново и Горна Оряховица става тежка автомобилна катастрофа. Разхлопан и претъпкан с пътници автобус се блъска в камион и избухва в пламъци. В рейса пътува младият лекар на с. Стрелец, Великотърновско д-р Стефан Черкезов, който  отива на служебно съвещание в окръжния център. Съдбата е милостива към него, тъй като той се намира близо до вратата и при жестокия инцидент е изхвърлен през нея навън от взривната вълна, без почти да пострада. Човешкият му и лекарски дълг обаче надделяват и  д-р Стефан Черкезов се хвърля в автобуса-факла, за да спасява ужасените от огнения ад  хора. Пламналата му коса, найлоновата риза, която се стопява по тялото му, допълнително влошават изгарянията, но не го възпират и той всеотдайно и сърцато изважда пътници от автобуса. Спасява 47 души. Когато от Велико Търново и Горна Оряховица пристигат спасителните линейки, двадесет и шестгодишният  медик, сам нуждаещ се от спешна помощ, започва да пренася пострадалите с носилки и отказва да бъде транспортиран, за да помогне и на последния нуждаещ се. Накрая остава съвсем сам и тръгва под жаркото слънце пеша. По пътя го пресреща върнала се специално за него линейка. Пристигнал в хирургичното отделение на болницата, той отпраща втурналите се към него лекари с думите: “Колеги, оставете ме, аз бездруго ще умра. Гледайте другите пациенти!” Рано сутринта на другия ден, 16 август,  д-р Стефан Черкезов издъхва в адски мъки и в пълно съзнание. Край леглото му е младата му съпруга Лидия. Тя е свидетел и на последните му думи: “Кажи на татко, че не е харчил напразно парите си, за да ме изучи; и нека да бъде горд с мене-  показах се като истински лекар…”

Така завършва краткият живот на д-р Стефан Черкезов, роден на 26 април 1937 година във Виноград, Великотърновско. Лекарският му стаж също е кратък. Започва работа на 1 януари 1963 година, мечтае да помага на хората като хирург, а за поколенията завинаги остава като пример за проявена жертвоготовност и човеколюбие и като патрон на областната болница във Велико Търново.

В началото на 2006 година по инициатива на в. “Български лекар” датата 15 август е обявена за ден на д-р Стефан Черкезов и лекарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг.

И тази година десетки медици и граждани на Велико Търново откликнаха на поканата, за отбелязването на 15 август – Ден за почит към загиналите при изпълнение на хуманния си дълг медици и  всички българи загинали при изпълнение на служебните си задължения.

Точно в 12 часа, всички медици, официални лица и граждани сведоха глава и запазиха едноминутно мълчание.

В 13,30 часа, във Виноград, родното село на д-р Стефан Черкезов, Районна лекарска колегия – Велико Търново, Община Стражица, Кметство Виноград, Народно читалище „Лев Толстой” и ученици от селото, също извършиха ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на героя.

 


 

 


 

 

 

СЕДМИ „МОЛЛОВИ ДНИ” 2017

 

Приключиха седмите  „Моллови дни”, организирани от РК на БЛС във Велико Търново в съорганизаторство с Областен управител на област Велико Търново и Община Елена. За първа година форумът имаше и специално подбран медиен партньор - най-голямата здравна общност в България CredoWeb. Събитието се проведе в дните 9-ти, 10-ти и 11 –ти юни в Арбанаси /хотелски комплекс „Севастократор”/ и завърши пред паметника на д-р Моллов в родния му край – еленското село Беброво.

Новост в тазгодишните „Моллови дни” бе представянето на книгата „Д-р Димитър Моллов – основателят” по едноименния филм, който колегията направи м.г. по повод 170-годишнината от рождението на д-р Димитър Моллов. Книгата и филмът са резултат от работата на дългогодишния радио и телевизионен репортер и доказан документалист Момчил Йончев. В печатното издание специално му помага и друг журналист и публицист – Милка Денева. Така в съавторство и печатното издание, подобно на филма, пожъна успех

В трите дни на седмите „Моллови дни” участие регистрираха над 220 души от цяла България. От първата вечер, официални гости бяха шефът на БЛС д-р Венцислав Грозев и членовете на Управителния съвет, и Националния съвет на съсловната организация, т.е. лекари от цялата страна. Във втория ден тържествено начало на форума даде Областният управител на област Велико Търново проф. Любомира Попова – пряк участник в „Моллови дни” в годините назад и един от малкото държавници в област Велико Търново с неподправен интерес и готовност за сътрудничество в разрешаването на проблемите на здравеопазването в региона. Доказателство за това бе и заявената готовност от страна на проф. Попова да приеме всяка идея и инициатива от съсловните организации на тема: "Как да задържим българските медици у нас". Топли думи към участниците във форума отправи и кметът на Община Елена инж. Дилян Млъзев. Поздрави към форума отправиха и д-р Венцислав Грозев - председател на Български лекарски съюз и д-р Андрей Кехайов, д.м. - председател на Ютоизточния медицински форум. Не по-маловажно в официалното откриване бе и приветствието на прекия потомък на Димитър Моллов - маг. химик, маг. физик и специалист по атомен спектрален анализ Димитър Моллов. В обръщението си към гостите и участниците във форума той дори разказа неизвестни до момента факти за д-р Димитър Моллов, който на свой ред авторката на книгата Милка Денева прие да допълни в последващо издание на книгата.

Денят продължи с лекция по темата „Медицински/лекарски грешки – правно-деонтологични проблеми”, с лектор Зорница Таскова – заместник -градски прокурор в Софийска градска прокуратура. Поставената проблематика е продължение от „Моллови дни 2016” поради заявения голям интерес от страна на лекарската гилдията. След това, вниманието на аудиторията грабна и задържа до край изпълнителният директор на Националния консултативен център по медицинско право адвокат Мария Шаркова. Тя говори за възможностите за „Разрешаване на конфликти в лечебните заведения”, като представи конкретни проучвания и практики от световен мащаб.

За сетен път в „Моллови дни” участва и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова. Нейната презентация бе по темата „Тъканна банка и стволови клетки”.

Предвидената по програма кръгла маса, с тема - „Молловите наследници в условия на финансова несигурност и кадрови колапс”, не се състоя. Организатори и гости бяха единодушни, че в такъв дебат би било редно да участват поканените управляващи и народни представители от здравната комисия при 44-тия парламент. За съжаление обаче само народният представител д-р Александър Александров уважи форума с присъствие.

Спазена бе традицията за връчване на награда – нарочно изработен плакет с лика на д-р Димитър Моллов и почетна грамота, за медик с особени заслуги към медицината и лекарската професия. Тази година честта да получи отличието заслужи великотърновският АГ-специалист д-р Мавроди Калейнски. Награда му бе предадена на неговата сестра, защо в деня на официалното награждаване медикът стана дядо.

Поздрав към всички гости на събитието отправиха дамите от инструментално трио „Арт” в състав: Анна Константинова - цигулка, Пенка Величкова - виолончело и Росица Тарапанова - пиано.

На третия ден от форума /11-ти юни/ организаторите отдадоха своята почит към патрона д-р Димитър Моллов, с полагане на венци и цветя пред паметника му в родното му село Беброво.

 

Подготовката за осмите „Моллови дни” е в ход и те ще съберат още повече гости, във втората събота на месец юни идната година.

  

 

 

 

 

 

 

 

Районна лекарска колегия - Велико Търново тържествено отбеляза Деня на българския лекар – 19 октомври.  На този ден се почита св. Иван Рилски, който се смята за покровител на българските лекари, и ежегодно се отличават изявени медици.

Тази година носителят на наградата на национално ниво за приза „Лекар на годината” бе наградена  д-р Янка Минчева - председател на Управителния съвет на Районната колегия на БЛС – Велико Търново. Завършила е медицина в София през 1977 г. и започва работа като ординатор в Бърза помощ. След това работи в Отделението по физикална терапия и рехабилитация в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. От 1996 г. до 2015 г. е началник на отделението, след което се пенсионира, но продължава да практикува професията. Деен участник във всички мероприятия на Лекарския съюз.

Награден в категорията „Дългогодишна работа” бе и проф.  д-р Александър Гюровски.

Той е на цели 93 години, но доскоро продължаваше да оперира тежки случаи в болницата в Павликени. За него пациентите казват, че ги вади от преградките на смъртта. Хирургът проф. Гюровски беше награден миналата година от Регионалната колегия на БЛС във Велико Търново с почетния плакет “Моллови дни”, а след това здравният министър го отличи със златен почетен знак на Министерство на здравеопазването - Първа степен с лента за съществения му принос в областта на хирургията в България, за проявения професионализъм в работата и за постоянната му и всеотдайна грижа за пациентите.

В категорията „Лекар на годината” на регионално ниво бе награден д-р Иван Дадов - завършилият медицина с отличие през 1979 г. и специалист по вътрешни болести и нефрология д-р  Иван Дадов.

Д-р Дадов е роден на 8 март 1952 г. в София и преди да седне на студентската скамейка в Медицинска академия отбива военната си служба в Школата за санитарни инструктори в Русе.

Лекарската му практика започва в Трета градска болница в столицата, след което три години е чест от лекарския екип на Вътрешното отделение в тетевенската болница.

1981 г. д-р Дадов се установява в Свищов, където е участъков лекар, после медик във Вътрешното отделение на Общинската болница, а от  1 май 1989  г.  е част от екипа в Центъра по хемодиализа, а 18 години по-късно става и негов началник.

В периода 2003-2007 г. д-р Иван Дадов е част от Местния парламент в крайдунавския град и член на Комисията по здравеопаване и Комисия по жалби на гражданите и общесветения ред.

ОТ 1982 г. до 2015 г. е студентски и доверен лекар в Стопанска академия „Димитър Ценов”. Едновременно с това е бил и хонорован преподавател към Катедра „Застраховане и социално дело” по Социална медицина.

 

Никога не е пестил усилия и време за колегията. От 1995 г. досега е Председател на медицинско дружеството в Свищов. В мандат 2002-2005 г. е член на Комисията по медицинска етика към РК на БЛС – Велико Търново, а от 2005 до сега – член на Управителния съвет на РК на БЛС – Велико Търново. Понастоящем е и член на Комисията по медицинска етика към МБАЛ – Свищов.

Бе представен и филма "Д-р Димитър Моллов - основателят", с продуцент Районна лекарска колегия - Велико Търново и сценарист и режисьор Момчил-Никола Йончев.

 

 


 

 

 

ВОЙ НА СИРЕНИ НА ЛИНЕЙКИ И


ЕДНОМИНУТНО МЪЛЧАНИЕ В ПАМЕТ НА 53-ТАТА


ГОДИШНИНА ОТ ПОДВИГА НА ПАТРОНА НА


ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

 


Точно в 12 часа, в деня на Успение Богородично, както стана традиция в годините от 2005 г. насам, с вой на сирени на линейки и едноминутно мълчание медици от областната болница във Велико Търново и Районната лекарска колегия почетоха паметта на патрона си д-р Стефан Черкезов и колегите си, починали в изпълнение на хуманния си дълг.

"На тази дата се навършват 53 години от подвига на 26-годишния лекар от великотърновското село Виноград – д-р Стефан Черкезов. През 1963 година той спасява от горящ автобус 47 души и умира на следващия ден от тежките си изгаряния. В името на неговия подвиг и на още 130 лекари и 15 медицински сестри, починали по време на работа от изтощение, вследствие на заразяване от болести на свои пациенти, както и при катастрофи с линейки на път към тях, всяка година на 15 август се отбелязва с едноминутно мълчание Деня на спасението", каза в словото си директорът на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” - д-р Стефан Филев.

Той припомни, че инициативата за Деня на спасението принадлежи на д-р Тотко Найденов, гл. редактор на в. „Български лекар”. От първата година на отбелязването му досега, вече 11 години, той събира в едно усилията на местната лекарската колегия и най-голямата лечебница в областта. На третата година от отбелязването на Деня на спасението великотърновските медици почетоха с паметна плоча загиналите при изпълнение на служебния си дълг колеги /открита в двора областния стационар, с първо име патрона на лечебното заведение/. На годишнините от гражданския и лекарски подвиг на младия герой освен медици и професионалисти по здравни грижи на поканите на РК на БЛС  откликват с присъствие политици и високопоставени длъжностни лица. Така венец, в знак на почит към саможертвата на д-р Ст. Черкезов в областната болница сега поднесе и председателят на Общинския съвет в Стражица Илия Маринов.

В 13,30 часа, във Виноград, родното село на д-р Стефан Черкезов, Районната лекарска колегия, Община Стражица, кметство с. Виноград, читалището и училището в селото, също извършиха ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на медика герой.

 

 

 

 


 

 


 

 

ДОКТОРЕ, БЛАГОДАРЯ!

 

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

ОТ ГОСПОЖА СВЕТЛА ПЕТКОВА